MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, Overig
categorie(ën):
Ouderengeneeskunde, Farmacologie
onderwerp(en):
Polyfarmacie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Polyfarmacie bij ouderen (assistenten)
Accreditatie Periode: 20-12-2017 t/m 20-12-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Ouderengeneeskunde' of 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Er zijn steeds meer ouderen die meerdere geneesmiddelen naast elkaar gebruiken. De reden hiervoor is, dat ouderen vaker lijden aan verschillende chronische aandoeningen. Door de ontwikkelingen in de medische wetenschappen is het steeds beter mogelijk chronische aandoeningen te behandelen door middel van geneesmiddelen. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om geneesmiddelen te gebruiken ter preventie van verschillende aandoeningen. Deze geneesmiddelen worden in toenemende mate voorgeschreven. Bij ouderen treden doorgaans meer bijwerkingen op dan bij volwassenen of jongeren. Bijwerkingen van geneesmiddelen behoren tot de vijf meest voorkomende oorzaken van nieuwe ziekte-episodes bij ouderen. Het blijkt dat 3 tot 16 procent van de ziekenhuisopnamen van ouderen in Nederland (mede) het gevolg zijn van bijwerkingen van geneesmiddelen. De helft daarvan was waarschijnlijk te voorkomen.

Polyfarmacie is een belangrijk aandachtsgebied voor de apotheek. Het is belangrijk dat jij als apothekersassistent deze patiënten kunt voorlichten en adviseren zodat ze hun geneesmiddelen goed gebruiken. In deze cursus bespreken we onder andere wat polyfarmacie precies is, hoe vaak het voorkomt en welke geneesmiddelen vaak een belangrijke rol spelen bij polyfarmacie. In een korte presentatie wordt stilgestaan bij de veranderde farmacokinetiek en farmacodynamiek bij ouderen waardoor soms een andere reactie op geneesmiddelen plaatsvindt. Ook komt aan de orde hoe je een patiënt met polyfarmacie kunt adviseren en hoe je in de apotheek ongewenste polyfarmacie kunt helpen opsporen en tegengaan.

Na afronding van deze cursus ken je het probleem van polyfarmacie bij ouderen en kun je de betreffende patiënten voorlichten en adviseren met als doel het gebruik van hun geneesmiddelen te optimaliseren.

 

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!