MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Reumatologie
ICPC:
L
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Reumatoïde artritis (assistenten)
Accreditatie Periode: 22-12-2017 t/m 22-12-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Reumatologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

In deze cursus gaan we in op een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma, namelijk ‘reumatoïde artritis’, afgekort RA. Reumatoïde artritis (RA) is een progressieve (voortschrijdende) chronische ziekte die wordt gekenmerkt door meestal symmetrische ontsteking van meerdere gewrichten. Hierdoor zijn gewrichten gezwollen, pijnlijk en stijf. Hoewel RA zich in alle gewrichten kan voordoen, zijn vooral de hand, pols en voorvoetgewrichten aangedaan. Naast de artritis komen ook systemische ziekteverschijnselen (koorts, malaise en gewichtsverlies) voor. Door de ontsteking en door de schade wordt de functie van de gewrichten belemmerd, waardoor invaliditeit kan optreden.

Naast de reumatoloog spelen veel zorgverleners, zoals de huisarts, apotheker, apothekersassistent en ergotherapeut een belangrijke rol bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met RA. De behandeling van RA was vroeger vooral gericht op pijnbestrijding. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het zoveel mogelijk voorkómen van gewrichtsschade. Hierbij spelen de disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s)een centrale rol.

In deze cursus maak je kennis met de (mogelijke) oorzaken, de diagnostiek, de symptomen, en het verloop van RA. Daarna staan we uitgebreid stil bij de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling. Gezien het feit dat de meeste patiënten zowel door de huisarts als door een reumatoloog worden behandeld, speelt de apotheek een zeer belangrijke rol in het signaleren van mogelijke geneesmiddelinteracties.In deze cursus wordt dan ook ingegaan op enkele veelvoorkomende interacties. Als apothekersassistente kun je vanuit de apotheek patiënten met RA op diverse manieren behulpzaam zijn; hieraan wordt in deze cursus ook aandacht besteed.

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van reumatoïde artritis. Tevens ben je bekend met de medicatie voor reumatoïde artritis. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met reumatoïde artritis.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!