MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Antibiotica op de helling - het huidige antibioticabeleid (assistenten)
Accreditatie Periode: 10-03-2019 t/m 10-03-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Antibioticaresistentie is wereldwijd een groeiend probleem. Binnen Nederland is antibioticaresistentie naar verhouding nog een beperkt probleem omdat artsen in ons land over het algemeen voorzichtig zijn met het voorschrijven van antibiotica. Maar opletten blijft nodig. In ziekenhuizen neemt bijvoorbeeld de resistentie van de levensbedreigende schimmel Aspergillus fumigatus tegen azoolderivaten (een bepaalde categorie antischimmelmiddelen) toe. Dat is een reden voor zorg.

Het apotheekteam kan bijdragen aan vermindering van de antibioticaresistentie door bijvoorbeeld goede afspraken te maken met huisartsen over antibioticadoseringen bij kinderen. Daarnaast kun je als apothekersassistent patiënten erop wijzen dat kuur afmaken (nog steeds) de regel is, ondanks berichten in de media dat kuur afmaken achterhaald zou zijn. Patiënten moeten zeker niet zonder overleg met hun arts een antibioticumkuur stoppen.

In deze cursus wordt een beeld geschetst van het antibioticumgebruik in Nederland en tegen welke antibiotica vooral resistentie bestaat. Verder wordt uitgelegd welke verschillende soorten antibiotica er zijn, hoe deze werken en op welke manieren bacteriën resistentie kunnen ontwikkelen tegen antibiotica. Een aantal resistente micro-organismen die veel in Nederland voorkomen, worden besproken. Ook komt aan bod hoe antibioticaresistentie zoveel mogelijk kan worden beperkt. Tot slot wordt een aantal mogelijke nieuwe antibiotica besproken.

Na afloop van deze cursus:

  • ken je de situatie rondom antibioticagebruik en antibioticaresistentie in Nederland.
  • begrijp je globaal de werkingsmechanismen van antibiotica.
  • ken je de manieren waarop bacteriën resistent kunnen worden tegen antibiotica.
  • weet je een aantal maatregelen om antibioticaresistentie zoveel mogelijk te beperken en kun je hierover met huisartsen overleggen en kun je patiënten advies geven.
  • ben je op de hoogte van potentieel nieuwe antibiotica.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!