MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Cardiologie, Interne geneeskunde
ICPC:
K
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Hoge bloeddruk: de stille aandoening (assistenten)
Accreditatie Periode: 30-10-2019 t/m 30-10-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Cardiologie' of 'Interne geneeskunde'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Volgens de Nederlandse Hartstichting telt Nederland rond de 1,4 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) wordt voor een deel bepaald door de leefstijl. Een andere belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten is een te hoge bloeddruk (hypertensie). Hoge bloeddruk wordt ook wel een ‘stille aandoening’ genoemd. De vaten staan steeds onder een te hoge druk, maar je voelt er meestal niets van. Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben, maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Toch kan er wel schade ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen, zonder dat je dit merkt. Dit kan leiden tot een hartinfarct, een beroerte of hartfalen. De voortdurende druk op de bloedvaten kan ook schade aanrichten aan de organen zoals de ogen en nieren.
Het is mogelijk de bloeddruk te verlagen door een aanpassing van de leefstijl, maar vaak zal bloeddrukverlagende medicatie moeten worden gebruikt.

In deze cursus vind je uitgebreide informatie over de bloeddruk en mogelijke oorzaken van een te hoge bloeddruk. Ook staan we stil bij de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit kunnen risicofactoren zijn die niet te beïnvloeden zijn, maar ook risicofactoren waar de patiënt wel zelf iets aan kan doen.

De behandeling van hoge bloeddruk met medicijnen wordt diepgaand behandeld. Andere manieren om de bloeddruk te verlagen, zoals de juiste voeding, lichaamsbeweging en het effect van stoppen met roken, zullen ook aan de orde komen. Het is voor jou als apothekersassistent vooral van groot belang dat je de therapietrouw zo goed mogelijk bevordert. Jouw voorlichting is daarbij onmisbaar.

Door de cursus heen vind je tips en interessante websites om je te helpen bij je voorlichting aan patiënten met hoge bloeddruk of met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Na het volgen van deze cursus weet je wat je de patiënt moet uitleggen, en waarom het zo belangrijk is om de medicijnen op tijd en in de voorgeschreven dosering te blijven gebruiken.

Hoge bloeddruk kan er ongemerkt insluipen en heeft grote gevolgen!

Na afloop van deze cursus ken je de oorzaken, risicofactoren en gevolgen van een hoge bloeddruk. Je kunt gerichte leefstijladviezen en voorlichting geven over het gebruik van bloeddrukverlagende geneesmiddelen aan patiënten met (een verhoogd risico op) een hoge bloeddruk.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!