MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dagdeel
organisatie
Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium (LCPL)
kosten
basistarief
€ 175
extra prijsinformatie
annuleringsvoorwaarden
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Gynaecologie
ICPC:
A, X
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
5
punten
locatie
LCPL-Pathan
Visseringlaan 25
2288 ER Rijswijk
☎ +3188 2350 235
overig
29
Okt
2019
Cursus uitstrijken voor doktersassistentes
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Gynaecologie'
Van aanbieder:
Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium (LCPL)
In de omgeving:
Rijswijk

De uitstrijkcursus bestaat uit een e-learning, een theoretisch gedeelte, rolspellen, een praktisch gedeelte en een rondleiding door het laboratorium van het Eurofins | NMDL-LCPL. Van tevoren vult u de e-learning in, zodat u meer leert over bijvoorbeeld het HPV-virus. Het theoretische gedeelte gaat voornamelijk over het inbrengen van het speculum, het uitstrijken van de cervix en het onderzoek naar baarmoederhalskanker.

Het praktische gedeelte bestaat uit verschillende rollenspellen, oefenen op fantomen en het inbrengen van het speculum in levende modellen. De modellen geven u tijdens het inbrengen van het speculum feedback. Hierdoor leert u gemakkelijk hoe u de cervix zo goed mogelijk in beeld kunt brengen, zodat u een uitstrijkje kunt maken. De levende modellen maken de cursus uniek ten opzichte van de andere cursussen.

De rondleiding vindt plaats op het laboratorium van het bevolkingsonderzoek. In beide laboratoria wordt uitleg gegeven over de werkwijze. Naast deze informatie krijgt u zelf nog de kans om een kijkje te nemen door de microscoop. De analisten zullen u verschillende uitstrijkjes laten zien.

Door de samenhang van het theoretische gedeelte, het praktijkgedeelte en de rondleiding krijgt u een goed beeld van de procedures. U ziet op een avond wat er allemaal met het uitstrijkje gebeurt.

Deze cursus wordt in samenwerking met het Bevolkingsonderzoek Zuidwest gegeven.

Na afloop hebben de cursisten:

  1. kennis gemaakt met de achtergronden van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
  2. in grote lijnen de pathologie van baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan geleerd aan de hand van schematische tekeningen en microscopische beelden. Deze theorie moeten zij op hoofdlijnen kennen.
  3. kennis gemaakt met het HPV-virus met de daarbij behorende adviezen aan de huisarts en de systematiek van de periodieke uitstrijkjes. Na afloop kennen ze de terminologie en kunnen die in hun context plaatsen.
  4. de theorie leren beheersen van de goede uitstrijktechniek met behulp van speculum en afnameborsteltje en samplepotje.
  5. het grote belang ingezien van het op haar gemak stellen van de patiënte voorafgaand aan en tijdens het maken van de uitstrijk. De communicatie naar de vrouw toe wordt uitgebreid besproken. Dit wordt geoefend middels rolspellen.
  6. geleerd om de eendenbek in te brengen op fantomen onder begeleiding van een docent. Op deze manier zijn ze al meer zelfverzekerd, zodat ze meer duren bij de levende modellen in de volgende stap.
  7. aan de hand van een levend model, ook praktisch in geleerd om de juiste uitstrijktechniek te hanteren. Juist door de feedback van de proefpersoon zelf, kunnen zij zich tijdens deze cursus de techniek helemaal eigen maken.
  8. geleerd hoe een afnamesample met bijbehorend aanvraagformulier naar het laboratorium dient te worden opgestuurd.
  9. door middel van een rondleiding op het NMDL-LCPL op hoofdlijnen het laboratoriumproces rondom het baarmoederhalsuitstrijkje en de verslaglegging leren kennen.
  10. met goed gevolg de vragentest kunnen maken na afloop van de cursus.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!