De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze spelen een belangrijke rol bij veel essentiële processen in het lichaam. Aandoeningen aan de schildklier zijn niet zeldzaam. Naar schatting hebben 500.000 tot 1.000.000 mensen in Nederland een schildklierziekte of hebben deze ooit doorgemaakt. Schildklierziekten komen vier tot acht keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
De schildklier heeft invloed op bijna alle lichaamsfuncties. Daarom zijn de klachten bij een schildklieraandoening zeer divers. Veel mensen met een schildklieraandoening kunnen met – maar vaak ook zonder – medicijnen uitstekend functioneren. Door de grote verscheidenheid aan klachten wordt een schildklierstoornis niet altijd gemakkelijk herkend. Als een schildklieraandoening onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, hyperactiviteit en depressie. Een vroegtijdige diagnose is daarom belangrijk.
In deze cursus leer je veel over schildklieraandoeningen en de behandeling ervan. Verschillende praktijkvoorbeelden maken duidelijk op welke manier je patiënten met schildklieraandoeningen optimaal kunt helpen.
Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van een aantal verschillende schildklieraandoeningen. Tevens ben je bekend met de medicatie voor de verschillende schildklieraandoeningen. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met schildklieraandoeningen.