In 2008 verschenen de resultaten van het HARM-onderzoek. Hieruit bleek dat bijna de helft van de geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames potentieel vermijdbaar was. Bij 15% van deze opnames waren gastro-intestinale bloedingen de reden tot opname. De onderzoekers berekenden dat jaarlijks in Nederland 19.000 opnames potentieel vermijdbaar zouden zijn. Dit zou neerkomen op 2850 vermijdbare gastro-intestinale bloedingen per jaar!
Vanzelfsprekend krijgen jullie als apothekersassistenten dagelijks cliënten aan de balie die medicijnen (gaan) gebruiken die schadelijk zouden kunnen zijn voor de maag. Belangrijk is dat je situaties herkent waarin het risico op maag-darmbeschadiging verhoogd is. Ook is het noodzaak dat je weet welke opties er zijn om het risico te verminderen en wanneer maagbescherming nodig is. Dit kan onnodige maagdarmschade en zelfs ziekenhuisopnames voorkomen.
Daarom heeft CME-Online in samenwerking met Stichting Health Base nu een cursus over interacties met maagschade ontwikkeld.
In deze cursus besteden we aandacht aan de werking van de maag (onder andere zuurafgifte), de ontwikkeling van maagdarmcomplicaties (ulcus, bloeding, perforatie), de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van maagschade door geneesmiddelen en patiëntgerelateerde risicofactoren. Daarnaast is aandacht voor manieren om maagschade te voorkomen.
Na het volgen van deze cursus: