MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, Overig
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Interacties tussen zelfzorgmiddelen en receptgeneesmiddelen (assistenten)
Accreditatie Periode: 27-02-2018 t/m 27-02-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

In iedere apotheek worden dagelijks allerlei zelfzorgmiddelen verkocht. Middelen die men in veel gevallen ook bij een drogist kan krijgen, maar waarvoor de klant de apotheek opzoekt. Soms uit gemak omdat de klant toch staat te wachten op een recept, maar soms ook uit voorzichtigheid. De klant wil dan zeker weten dat hij het zelfzorgmiddel veilig kan gebruiken. Maar krijgt iedere klant altijd het juiste advies? En andersom: ben jij er als verkoper altijd van overtuigd dat je alles hebt gedaan om gezondheidsproblemen te voorkomen? Of gebeurt het nog wel eens dat ook jij een pijnstiller verkoopt zonder ook maar één vraag te stellen? Misschien was de cliënt zo stellig dat jij geen vragen meer durfde te stellen. Of stond op dat moment de publieksruimte erg vol en wilde je de mensen zo snel mogelijk helpen. Of misschien wel omdat je niet goed wist of je bij dat specifieke middel iets moest vragen.

Pijnstillers zijn al jaren de meest verkochte zelfzorgmiddelen. Goede voorlichting en adviezen zijn bij zelfzorgmiddelen heel belangrijk, en niet alleen bij NSAID’s!

Iedere apotheek in Nederland moet voldoen aan de Nederlandse Apotheek Norm (NAN). In de NAN (versie 2006) is in paragraaf 2.4 (begeleiding van de patiënt) de volgende passage terug te vinden: “Indien de patiënt overweegt geneesmiddelen, die zonder recept verkrijgbaar zijn, te gaan gebruiken, adviseert de apotheek de patiënt over keuze en gebruik van deze geneesmiddelen, zodat de patiënt hierover een weloverwogen beslissing kan nemen.”

In deze cursus wordt een aantal zelfzorggeneesmiddelen(groepen) besproken. Belangrijke en veelvoorkomende interacties tussen deze middelen en receptgeneesmiddelen komen aan bod. Deze geneesmiddelgroepen zijn gekozen omdat bij gebruik van deze middelen de meeste en de meest ernstige interacties kunnen optreden. Wanneer het van toepassing is, worden ook contra-indicaties besproken: mogen mensen het middel überhaupt wel gebruiken, ook al gebruiken ze geen andere geneesmiddelen?

Voordat je verdergaat met de studietekst is het goed een beeld te krijgen van je huidige kennis over interacties tussen zelfzorgmiddelen en receptgeneesmiddelen, door het beantwoorden van een drietal introductievragen. Je antwoorden worden niet beoordeeld en tellen niet mee voor je score op deze cursus. Je vindt de feedback op deze vragen aan het einde van de cursus.

Na afloop van deze cursus:

  • ben je in staat passanten en eigen patiënten in de apotheek op klantgerichte wijze verantwoorde adviezen te geven over de aanschaf van een aantal zelfzorgmiddelen.
  • weet je waar interacties met (recept)geneesmiddelen kunnen voorkomen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!