In Nederland worden miljoenen euro’s aan geneesmiddelen via de openbare apotheek uitgegeven. Een aanzienlijk deel hiervan zijn middelen voor het ademhalingsstelsel. Verreweg de meeste van deze middelen worden per inhalatie toegediend.
Of de voorgeschreven middelen ook het gewenste effect hebben, hangt af van de volgende zaken:
Als apothekersassistent zal je regelmatig medicatie tegenkomen die via inhalatie wordt toegediend. Jouw taken hierbij zijn het doen van (eerste) uitgifte en in de meeste gevallen ook het geven van inhalatie-instructie.
Het is belangrijk dat je weet wat er gebeurt als iemand medicijnen inhaleert. In deze cursus wordt beschreven welke weg de medicijndeeltjes afleggen door de luchtwegen na de inhalatie. Daarbij komt natuurlijk ook aan bod wat er allemaal verkeerd kan gaan bij inhalatie. Er wordt speciale aandacht besteed aan inhalatie bij kinderen.
We besteden in deze cursus tevens aandacht aan het geven van (inhalatie-)instructie. Het geven van instructie kun je in een online nascholing niet leren, want daar is ook oefening voor nodig en feedback op je handelingen. In deze cursus krijg je wel de benodigde achtergrondinformatie over inhalatie; belangrijke informatie voor wanneer je inhalatie-instructie gaat geven.
Na afloop van deze cursus weet je wat er bij inhalatie in het lichaam gebeurt en hoe bij de verschillende inhalatievormen het beste kan worden geïnhaleerd. Hierdoor ben je in staat om goed advies en voorlichting te geven wanneer je inhalatiemedicatie verstrekt of inhalatie-instructie geeft.