In deze cursus gaan we in op diverse uiteenlopende klachten van het spijsverteringstelsel. We leggen in het kort uit wat de kenmerken van de verschillende aandoeningen zijn, de klachten en eventuele oorzaken. Afhankelijk van de aandoening behandelen we de WHAM-vraag, waarna we een niet-medicamenteus en een medicamenteus advies geven. We gaan hierbij zo veel mogelijk uit van de Standaarden voor zelfzorg van de KNMP.
Als assistente kun je, naast het geven van een deskundig advies over zelfzorg, ook nagaan of het zelfzorgmiddel een interactie heeft met een receptmedicijn of dat er een contra-indicatie bestaat. In een aantal gevallen kan een medicijn zelfs de oorzaak zijn van de klachten. Met jouw kennis heb je een belangrijke meerwaarde ten opzichte van andere verkooppunten van zelfzorgmiddelen.
We beginnen de cursus met een korte uitleg over het spijsverteringsstelsel. Daarna volgen verschillende aandoeningen die met de werking van het spijsverteringsstelsel te maken hebben.
Na afloop van deze cursus kun je cliënten adviseren bij zelfzorgvragen over diverse klachten op het gebied van de spijsvertering. Je bent bekend met de oorzaak of ontstaan van diverse klachten en kunt aan de hand van de WHAM-vragen zowel niet-medicamenteuze als medicamenteuze adviezen geven. Daarnaast weet je wanneer je een cliënt met een specifieke klacht naar de huisarts moet verwijzen.
Deze cursus maakt deel uit van een serie van vier cursussen over Zelfzorg: