Farmacogenetica is DNA-onderzoek dat wordt uitgevoerd ter verklaring/voorspelling van de reactie op geneesmiddelen. Veel patiënten ondervinden bijwerkingen op medicatie (5-7% van de ziekenhuisopnames wordt hierdoor veroorzaakt) of ondervinden geen baat bij de therapie (25-60% van de patiënten). Een aanzienlijk deel van deze variatie tussen verschillende mensen, ligt besloten in het DNA omdat niet iedereen dezelfde set metaboliserende enzymen in de lever heeft. We baseren een dosering nu op ervaringen die zijn opgedaan met een bepaald middel, maar het zou veel eleganter zijn om met behulp van een DNA-test vast te stellen wie bepaalde enzymen wel heeft, en wie ze mist. Op die manier kan medicatie op maat worden geboden ten behoeve van optimale zorg!
Deze cursus beschrijft het concept van de farmacogenetica, en beschrijft het cytochroom P450-enzymsysteem in de lever. De cursus behandelt de genetische variaties in verschillende enzymen en geeft diverse klinisch relevante voorbeelden. In de cursus wordt aangegeven hoe genetische informatie verkregen kan worden en hoe deze informatie geïnterpreteerd moet worden. Tevens wordt duidelijk waar men advies kan vinden met betrekking tot het aanpassen van medicatie aan het DNA-profiel van een patiënt.
In het opkomende veld van de farmacogenetica staat de apotheek centraal. Het farmacogenetisch DNA-paspoort vormt daarbij een belangrijke, nieuwe tool voor het bieden van therapie op maat.
Na het volgen van deze cursus: