MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Dermatologie
ICPC:
S
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Schimmelinfecties van de huid (assistenten)
Accreditatie Periode: 06-01-2019 t/m 06-01-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Dermatologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Er zijn veel huidinfecties bekend. Ze kunnen worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. In deze cursus beperken we ons tot de in Nederland meest voorkomende schimmelinfecties. Schimmelinfecties van de huid kunnen zowel door dermatofyten (schimmels) als gisten veroorzaakt worden. Bepaalde ziekmakende (pathogene) schimmels kunnen zowel in als op het lichaam infecties veroorzaken, waarbij huid, haren of nagels zijn aangedaan. Er is dan sprake van een zogenaamde dermatomycose.

Schimmelinfecties van de huid komen veel voor. Vooral voeten en handen zijn vaak aangedaan. Het aantal huidinfecties door schimmels lijkt toe te nemen. Als mogelijke oorzaken kun je denken aan overmatige hygiëne, het gebruik van antibiotica, een verminderde afweer bij personen door ziekten (zoals aids, bepaalde kankervormen, diabetes mellitus) of door transplantatie en de toepassing van kunststof bevattende kleding en slecht ventilerend schoeisel.

Je zult in de apotheek dan ook regelmatig een recept voor een antischimmelmiddel zien. Daarnaast probeert een groep patiënten een schimmelinfectie vaak eerst met een zelfzorgmiddel te bestrijden. Hiervoor zal er ook een beroep op jouw kennis worden gedaan. Voordat je een goed advies over een zelfzorgmiddel kunt geven, is het wel belangrijk dat je het verschil tussen verschillende soorten infecties weet. Ook op het gebied van bijvoorbeeld hygiënische maatregelen kun je patiënten voorlichten.
Behandeling kan zowel lokaal als systemisch (via het innemen van medicatie) plaatsvinden en ook preventief kunnen de nodige maatregelen getroffen worden.

Je leest in deze cursus wat enkele veelvoorkomende schimmelinfecties van de huid zijn, hoe de diagnose wordt gesteld, hoe het verloop van een schimmelinfectie is, welke preventieve maatregelen je kunt treffen en hoe de schimmelinfecties behandeld worden. Bij deze onderwerpen wordt ook jouw rol als apothekersassistente belicht.

Na afloop van deze cursus ken je het onderscheid tussen verschillende soorten schimmelinfecties van de huid. Tevens ben je bekend met de adviezen en mogelijke medicatie voor de verschillende soorten schimmelinfecties. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan cliënten met een schimmelinfectie.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!