MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 1,5 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, Overig
categorie(ën):
Palliatieve zorg
ICPC:
A, D
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
1,5
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Misselijkheid en braken in de palliatieve fase (assistenten)
Accreditatie Periode: 07-05-2019 t/m 07-05-2021
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Palliatieve zorg'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

In de laatste fase van hun leven krijgen veel mensen last van misselijkheid en braken. Misselijkheid treedt op bij ongeveer 30% van de mensen met een vergevorderd stadium van kanker en braken bij 20% van die patiënten. In een hospice liggen deze percentages nog hoger en wordt zelfs 60% gemeld. Misselijkheid komt ook vaak voor in het laatste stadium van hartfalen. Hierbij speelt de stuwing die optreedt in het maag-darmkanaal en de lever waarschijnlijk een grote rol. Misselijkheid en braken overheersen de laatste fase van het leven, putten extra uit, dragen sterk bij aan het lijden en verzwaren zo de draagkracht van de patiënt en diens naasten. Door direct de juiste therapie in te stellen, wat betreft middel en toedieningsvorm, kan een arts verlichting brengen.

In de apotheek lever je niet alleen medicijnen af ter bestrijding van misselijkheid en braken, maar kun je in sommige gevallen ook klachten vóór zijn. Sommige middelen tegen misselijkheid mogen niet door iedereen gebruikt worden. Soms vanwege wisselwerkingen, soms vanwege bepaalde aandoeningen. Je kunt adequaat reageren als je op de hoogte bent van de laatste inzichten in het voorkomen en de behandeling van misselijkheid en braken.

Je kunt op praktische wijze de terminale patiënt en diens familie van dienst zijn door de benodigde medicatie thuis te bezorgen. Een naderend overlijden van een naaste heeft een enorme impact. Naar een apotheek gaan en het eventuele wachten op de medicatie kunnen dan ongewenst zijn.

Als de familieleden wel zelf naar de apotheek komen, zullen zij wat extra persoonlijke aandacht meestal waarderen. Je kunt ze met voorrang behandelen, vragen hoe het gaat, of op een andere manier je medeleven tonen en meedenken met praktische problemen (bijvoorbeeld: ‘Is het handig om onderleggers in huis te nemen?’). Deze ondersteuning kun je vanzelfsprekend pas geven als je op de hoogte bent van de situatie. Dit is niet automatisch het geval. Goede afspraken met de huisartsen en alertheid bij de apotheker en je collega’s vergroten de kans dat jij op de hoogte bent van een naderend levenseinde.

Na afloop van deze cursus ken je de verschillende achtergronden van misselijkheid en/of braken en ben je bekend met de diverse behandelmogelijkheden van misselijkheid en braken in de palliatieve fase. Hierdoor kun je op een klantgerichte wijze patiënten en/of mantelzorgers voorlichten over leefregels, en advies geven over het gebruik van medicatie tegen misselijkheid en/of braken.

Na afloop van deze cursus weet je:

  • waardoor misselijkheid en braken worden veroorzaakt.
  • welke leefregels misselijkheid en/of braken kunnen verminderen.
  • hoe de behandeling in specifieke gevallen eruit kan zien.
  • welke medicatie er wordt gebruikt bij misselijkheid en/of braken.
  • hoe je gebruikers kunt voorlichten over veilig gebruik van medicatie.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!