MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 395,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Cardiologie, Farmacologie
onderwerp(en):
CVRM
ICPC:
D
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Hartfalen (assistenten)

Moe, kortademig, last van opgezette benen? Dit kunnen klachten zijn van hartfalen. Om te kunnen functioneren, heeft ons lichaam zuurstof en voedingsstoffen nodig. Deze stoffen bereiken de spieren en organen in ons lichaam via het bloed. Het hart pompt dit zuurstofrijke bloed door de slagaders ons lichaam in. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Er wordt te weinig bloed rondgepompt door het lichaam. Daardoor krijgen organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen en dat leidt tot diverse klachten.

Hartfalen is een ernstige aandoening die in de vroege stadia onopgemerkt kan blijven. In latere stadia kan het een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en het gevoel van welzijn. Hartfalen is vooral een probleem van de oudere patiënt met in veel gevallen een verminderde nierfunctie. In de praktijk van de apotheek zijn dit vaak patiënten met een uitgebreide medicatie. Je zult een patiënt met hartfalen dan ook vaak in de apotheek tegenkomen. Dit betekent dat je als apothekersassistente behalve goede voorlichting bij de start van een therapie, ook continue aandacht moet hebben voor eventuele interacties met andere geneesmiddelen.

Soms is het mogelijk om de oorzaak van het hartfalen weg te nemen. Meestal kan de oorzaak echter niet weggenomen worden en bestaat de behandeling uit medicijnen en ’leefregels’ om de klachten te verminderen en/of verergering van de klachten te voorkomen.

In deze cursus gaan we in op alle relevante aspecten van hartfalen. We zullen eerst kort stilstaan bij de anatomie van het hart, de bloedsomloop en de hartspier. Dit gebeurt in de vorm van een presentatie waarbij dia's worden vertoond met toelichting van de docent. Vervolgens gaan we in op de kenmerken van hartfalen, het voorkomen, de mogelijke oorzaken en risicofactoren, maar ook op het leven met hartfalen. Er wordt antwoord gegeven op de vraag hoe hartfalen wordt vastgesteld.

Uiteraard schenken we uitgebreid aandacht aan de medicatie bij hartfalen: de werking en de bijwerkingen van de diverse gebruikte geneesmiddelen. Voor de therapie komen verschillende groepen medicamenten aan bod, te weten: diuretica, ACE-remmers, bètablokkers, aldosteronantagonisten, angiotensine-II-receptorantagonisten, digoxine en vaatverwijders. Goede therapietrouw is bij hartfalen voor zowel de effecten op de korte als voor de effecten op de lange termijn van groot belang. Vanzelfsprekend zullen we bij deze onderwerpen ook jouw rol als apothekersassistent(e) belichten.

Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de mogelijke oorzaken en klachten bij mensen met hartfalen. Tevens ben je bekend met de werking en de bijwerkingen van de diverse middelen bij hartfalen. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten met hartfalen.

In deze cursus worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is hartfalen?
  • Wat zijn de mogelijke oorzaken van hartfalen?
  • Hoe vaak komt het voor?
  • Wat zijn de verschillende klachten bij hartfalen?
  • Hoe stelt de arts de diagnose?
  • Wat zijn de gevolgen van hartfalen?
  • Hoe wordt hartfalen behandeld?
  • Hoe kun je een patiënt met hartfalen voorlichten en adviseren?
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!