Maagklachten komen veel voor. Ieder jaar komen er van de 1000 patiënten die bij de huisarts komen, 19 met maagpijn en 8 met zuurbranden. Het gaat om klachten die te maken hebben met de slokdarm, de maag en/of het eerste deel van de dunne darm (duodenum). Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Dan noemen we het 'aspecifieke maagklachten'. Maagklachten zijn vervelend maar gaan uiteindelijk meestal vanzelf over. Toch zal je regelmatig cliënten aan de balie helpen die iets tegen hun maagklachten willen hebben. Deze cliënten wil je uiteraard een goed advies kunnen geven. Een ander punt van aandacht is maagbescherming. De apotheek geeft advies over goed gebruik van maagbeschermende middelen en signaleert het ontbreken van maagbeschermende medicatie bij risicogeneesmiddelen zoals NSAID’s en salicylaten.
Om aan al deze patiënten gericht advies en goede voorlichting te geven, heb je als apothekersassistent kennis nodig over de functie van de maag, de verschillende maagklachten, de leefregels bij maagklachten en over het medicijngebruik. Hierdoor kun je de noodzaak van maagbescherming goed overbrengen.
Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van verschillende soorten maagklachten. Tevens ben je bekend met de medicatie voor de verschillende soorten maagklachten. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met maagklachten, zowel op het gebied van leefstijladviezen als op het gebied van medicatie.