Binnen de huisartsenpraktijk is reizigersadvisering door doktersassistenten en praktijkondersteuners belangrijk. Zij verzorgen immers de eerste intake en verstrekken in overleg met de huisarts de vaccinaties. Werk jij als praktijkondersteuner of doktersassistent en wil je leren hoe je reizigers optimaal adviseert volgens de protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)? Doe dan deze praktische, eendaagse module.
Tijdens deze module ontwikkel je de basiskennis om reizigers goed en verantwoord te adviseren. Je leert hoe de verschillende infectieziekten worden overgebracht, zodat je weet welke voorzorgsmaatregelen er mogelijk zijn om infecties te voorkomen. De nadruk ligt op malaria, hepatitis A en B, rabiës en buiktyfus. Daarnaast bespreken we de preventie van reizigersdiarree en andere ziekten die overgebracht worden via drinkwater, voeding, zwemwater en aarde.
Ook is er aandacht voor het beheer, vervoer en gebruik van vaccins – de zogeheten cold chain. Verder oefen je het gebruik van de LCR-protocollen aan de hand van casuïstiek.
We besteden aandacht aan het intern kwaliteitssysteem, inclusief een goede en efficiënte registratie. Reizigersadvisering door doktersassistenten en praktijkondersteuners is namelijk prima, maar de (huis)arts blijft verantwoordelijk voor alle adviezen. Het is van belang dat jij als praktijkondersteuner of doktersassistent precies weet wat je eigen bevoegdheden zijn en wanneer overleg met een arts of met een specialistisch centrum nodig is. De leerstof wordt behandeld in de vorm van interactieve presentaties en casuïstiekbesprekingen.
Na afloop van deze eendaagse module: