Dit landelijk congres wordt georganiseerd door de Beroepsvereniging Triagisten Nederland voor alle triagisten in Nederland en managers van huisartsenposten. Het bestaat uit verschillende onderdelen:
Medisch-/ vakinhoudelijk gedeelte: 2 colleges en een workshop van 1 uur ieder (plenair):
1. Neuroloog Barend van Kooten: Kan het brein multitasken?
Technologie heeft de mensheid in het verleden op vele terreinen beïnvloed. In deze tijd geldt dit meer dan ooit. Als gevolg hiervan treden ingrijpende veranderingen op. Het opvallendste feit is de sterke toename van de hoeveelheid informatie die wij dagelijks verwerken. Aandacht wordt daarmee een schaars artikel.
De grote informatiestroom zorgt ervoor dat het brein een beperkende factor gaat worden. Om dit het hoofd te bieden proberen we te multitasken. De vraag is of dit wel mogelijk is. Het blijkt dat multitasken veel energie vergt en makkelijk tot fouten kan leiden.
De indeling in het bewuste en onbewuste helpt hierbij om efficiënt te werken. De functies van het brein komen dan ook uitgebreid aan de orde.
Dit college wordt toegespitst op het hectische werk van de triagist, die continue moet multitasken.
2. J. de Rijke, verpleegkundig specialist, Brijder: Triage bij verslavingen
Achtergrondinformatie over de volgende verslavingen: Drugs, alcohol en opiaten. Daarnaast zal worden ingegaan op waar je, als triagist, op moet letten als er wordt gebeld: Wanneer wordt "een stabiele" verslaving alarmerend en moet er acuut worden ingegrepen? Welke fysieke klachten zijn belangrijk om te signaleren/ zijn alarmerend? Hoe om te gaan met het soms manipulatieve gedrag van de verslaafde aan de telefoon?
Misbruik van drugs en alcohol onder jongeren, denk aan een gevaarlijke alcoholintoxicatie of de symptomen en gevaren na het gebruik van partydrugs, zoals GHB en XTC (watervergiftiging). Wanneer en hoe te handelen?
Kortom er worden handvatten geboden voor het efficiënt verrichten van triage bij middelen geïnduceerde problematiek.
Tevens komt er een ervaringsdeskundige, een verslaafde, mee om alle vragen te beantwoorden die je ooit had willen stellen aan verslaafde patiënten.
3. Communicatietrainer M.H. Pragt: Workshop feedback (geven en ontvangen)
Bewustwording van hoe een opmerking een reactie opwekt en hoe effectief is dit? Het trainen van feedback geven en ook het leren omgaan met het ontvangen van feedback. Belangrijk hierin is het onderscheid tussen feedback geven en het geven van kritiek.
In deze workshop wordt vooral ingegaan op: Hoe een collega aan te spreken op ongewenst gedrag en op welk moment? Hoe bevorder je de communicatie met artsen en ga je het gesprek aan met een leidinggevende?
Een college, van 1 uur, en een interactieve sessie, van 1 uur, over onderwerpen die nauw verband houden met het vak van triagist (plenair):
1. Jurist Gezondheidsrecht Marianne Voskamp: Registratie Wet BIG, van toegevoegde waarde voor de triagist?
- Al jaren heerst er onder een grote groep Triagisten de wens om het beroep Triagist te registreren in de Wet BIG. In dit college wordt nader ingegaan wat houdt de Wet BIG in, wat voor effect heeft registratie op de aansprakelijkheid van de triagist en in hoeverre is dit wenselijk? Wat voor effect heeft registratie op de beroepsgroep? Wat zijn de voor- en nadelen? Kortom is het van toegevoegde waarde?
2. Interactieve sessie met werkgeverspartij(en) InEen (en mogelijk LHV)
- Gesprek/ discussie over de inhoud en de toekomst van het vak triage. (o.a. functie-inhoud, opleiding, werkdruk, huidige ontwikkelingen van de huisartsenpost, hoe kunnen we samenwerken in de toekomst?)