De huisartsopleiding biedt jaarlijks een scholingsdag aan voor praktijkassistentes. Dit programma is niveau onafhankelijk en wordt zowel in jaar 1 als jaar 3 aangeboden. Het wordt verzorgd door de docenten (huisarts en psycholoog) van de betreffende aiosgroep.
Voorafgaand aan de scholingsdag die bij de huisartsopleiding VUmc plaatsvindt, ontvangen de deelnemers een uitnodiging met daarin het programma. In het programma staat de inhoud van de dag globaal beschreven en worden de deelnemers verzocht zich voor te bereiden. De voorbereiding bestaat meestal uit het lezen van artikelen die met de uitnodiging worden meegestuurd.
De doelen van assistentenscholing zijn:
De betrokkenheid van de praktijkassistentes bij de huisartsopleiding vergroten door informatie te geven over de opleiding en in het bijzonder over de maatschappelijk relevante thema’s (bv. EPD en wijkgerichte samenwerkingsverbanden) en opdrachten voor de aios waarbij de vraag aan de assistentes is hoe zij hun rol hierbij kunnen invullen. In dit verband kan er gedacht worden aan het sturen van de patiëntenstroom en de aios helpen bekwaam te worden in het bepaalde vaardigheid.
De bekwaamheid van de praktijkassistentes in het begeleiden van de aios doen toenemen door didactische vaardigheden, bv. het geven en ontvangen van feedback aan te bieden als onderwerp en het oefenen van medisch-inhoudelijke vaardigheden, waarbij de leidende vraag is: hoe leer ik deze vaardigheid aan de aios?